Några facebook-grupper
- Släktforskning
- Släktforskning för noviser
- Enecopia släktforskarförening
- Enecopia släktforskarförening Forskarstöd för medlemmar i Enecopia släktforskarförening
- Släktforskning – Gravstenar och arkiven berättar
- DNA- anor
- Vallon och smedsläkter i Sverige under 400 år
Allmänna Bibliotek
- Alvin (En digital portal till samlingar på Uppsala universitetsbibliotek)
- Enköpings Bibliotek har ett släktforskarrum med en hel del referenslitteratur och datorer med släktforskarprogram. Kontakta bibliotekspersonalen.
- Kungliga Bibliotekets samling av historiska svenska dagstidningar i digital form. Sökbart, testa t.ex. ”anders andersson” samt bestäm en tidsperiod t.ex. från 1891-01-01 till 1861-06-30. När du hittat en intressant artikel som du vill spara är det lätt att klippa ut den och spara som pdf eller på papper med de verktyg som finns längst ned på sidan.
DNA
- DNA i släktforskningen Länkar som berör hur man kan hantera olika DNA- test.
Riksarkivet
- SVAR Riksarkivet, digitala forskarsalen. På riksarkivet hittar man också NAD, Nationella Arkiv Databasen. När man får upp den kan man i ”Sökrutan” skriva in den församling man vill hitta information om. Information som är digitaliserad kan man nå direkt. OBS! Även dokument som finns i andra arkiv än Landsarkivet finns med. Testa en församling här.
- Krigsarkivet
- Svenskt biografiskt lexikon
- Svenskt kvinnobiografiskt lexikon
Lantmäteriet o Riksantikvarieämbetet
- Lantmäteriet
- Lantmäteriet Historiska kartor ”Kartorna täcker stora delar av Sverige och är i många fall så välgjorda och rikt utsmyckade att det är frestande att kalla dem för rena konstverk. Inte konstigt kanske, att de ofta ges bort som presenter. Det är gratis att titta på kartorna och vi vågar lova att du hittar något intressant när du tar del av dem. Om du vill kan du även spara ner dem till din dator i olika format eller skriva ut dem”.
- Fornsök Riksantikvarieämbetet.
Rötter
- Rötter
- ”Här är gratissidorna för släktforskaren” från www. rotter. se. Ett nyhetsinlägg på rötter. Inlagt den 7 februari 2020.
Stockholms stadsarkiv
- Stockholms Stadsarkiv Du kommer direkt till ”Hitta i arkiven” för att enklare hitta rätt information. Den nya ”Hitta i arkiven” ger tillgång till samma databaser/register som tidigare, men sökmöjligheterna är utökade. Här hittar du t.ex ”Rotemansarkivet” och ”Äldre kyrkböcker”. Alla register i bokstavsordning.
Blandat
- Databas med personförteckningar och ca 600 renskrivna domstolsprotokoll. Göran Källgårdens omfattande arbete med domstolsprotokoll från Trögds härad Uppsala län.
- Domböcker. Från Bernt Lundhs forskning om Enköpings historia, med namnregister från 1880 – 1905. En bra hjälp för att hitta rätt i Domböckerna på Landsarkivet i Uppsala
- Forska i domböcker Göran Källgårdens föreläsning från skrivbordet.
- Emigranter/Immigranter – Enköping/Håbo Göran Källgårdens forskning.
- Centrala soldatregistret
- Militaria Hans Högman
- Släktband Sveriges radio
- Marknadsbilder från Enköping Bilder av torghandel, folkliv, samling utanför Centralbiografen, marknad, dans på utedansbana och nöjesfält. Denna stumfilm visas med ny musik av Matti Bye. Tid 11 minuter.
- Svenskt Fjäll- och Samemuseum i Arjeplog. Ajtte
- Samiska kulturyttringar i Mellansverige
- https://nattidskriftenvasterbotten.se/lanksamling/ En mycket innehållsrik hemsida med mängder av intressanta artiklar. Deras länksamling innehåller bland annat ”Årsboken Uppland” och ”Årsboken Dalarna” skannade och läsbara. Och mycket mer…
Två finska sökbara arkiv, med möjlighet att välja svenska som språk
Med abonnemang
- Arkiv Digital här finns nyheter och blogg. Här kan du skaffa abonnemang på AD.Online som är en stark konkurrent till SVAR. I ”Kalendarium: Tidigare evenemang” kan man hitta en hel radda av videoföreläsningar som visar hur man kan använda programmet. T.ex. Tips och länkar efter föreläsningen om ”1900- och 2000-talsforskning”.
- My Heritage kunskapsbas.
- I ABF-lokalens datorer finns 5 datorer med AD.Online-abonnemang som Enecopia Släktforskarförening betalt. De datorer som har licens är nummer: 5, 6, 7, 8, 9.
Har du tips om fler länkar? Skicka till John-Eriks e-post
Vill du fundera över hur hemsidans sidor och innehåll är ordnade, se”Menystruktur”